Vi kommer ha en vit jul

DSC_0020 (2) (800x549)

Vill du möta julen med såhär suddig blick? Själv vill jag se mina ungars tindrande ögon så klart jag bara kan.

Mina barn ska ha en vit jul. I alla fall de dagar som de är med mig och som jag kan välja. Julen är barnens högtid och barn och alkohol hör inte ihop. Jag förstår inte grejen med vinglögg och snaps när man firar jul med barn. Jag tycker att det är värdelöst att överrösa barnen med klappar för att det är deras högtid, men sen inte vara 100 procent närvarande och inte vara 100 procent sig själv tillsammans med barnen. Inget paket kan ta bort den oro som kan fylla ett barn i takt med att en vuxen tömmer ett glas, två glas och ja hur många var det nu? Fråga ungen, jag lovar att hen har hållit räkningen. För barn som växer upp med någon som har svårt att begränsa sin alkoholkonsumtion, lär sig att räkna snabbare än alla sina kompisar. Och ska det vara så? Ska barnet räkna vinglas i stället för julklappar eller marsipangodisar?

Visst är det lätt att slå ifrån sig och tänka att ”men JAG har ju inte svårt att begränsa MITT drickande”. Och så kan det ju vara och jag själv har inte heller svårt med det. Jag gillar alkoholhaltiga drycker, jag är inte nykterist, men jag kan ju välja sammanhanget. För den valmöjligheten har man. Och om man inte har problem med alkoholen bör det inte vara så svårt att välja bort den en helg om året, som minst.

Det krävs inte mycket alkohol för att barn ska känna att en närstående beter sig annorlunda, pratar lite högre än vanligt, tjoar lite mer eller i värsta fall skriker och gormar och drar runt och förstör. Små barn gillar rutiner, upprepning, när allt är som vanligt. Att trygga personer plötsligt beter sig, låter och luktar annorlunda kan skapa oro och förvirring.

Dessutom finns det i så gott som alla sammanhang någon som inte kan hantera alkohol. Och visst är det den personens ansvar, men om inte den personen förmår att ta det ansvaret, är det faktiskt de andra vuxnas skyldighet att hålla rent. Och min upplevelse är att inte tillräckligt många vuxna törs ta det ansvaret. Man fortsätter att servera vin, samtidigt som man bjuder in någon som man vet har svårt att hantera alkohol. Men är alla vuxna i de sammanhangen verkligen beredda att ta konsekvenserna? Fundera över om du är beredd att senare förklara varför du inte sa ifrån. Ska du säga att du inte såg, inte visste? Om 5-åringen räknade vinglas hela kvällen, hur kunde du missa att de var fler än rimligt? Är du beredd att bära ansvar för all oro, alla sårade känslor och i värsta fall kanske fysiskt våld som barnet eller någon annan kommer utsättas för? Att våld i hemmet ökar under storhelger är ingen nyhet.

Först för ett par år sedan vågade jag kräva en vit jul av de jag firar med, med konsekvensen att jag fick fira med färre personer. De som vill har ju rätt att välja snapsen. Trist att bli bortvald för alkoholen, men så värt. Det var när jag fick egna barn som jag kände att jag hade valet att välja. Som barn kan man inte välja. Det är ju de vuxna som väljer åt en. Jag tycker att det vore bra om fler åtminstone gör ett aktivt val, för det kräver att man reflekterar över varför man väljer det ena eller andra och vad man kan stå för.

Mitt ena barn ska förresten få skidor i julklapp, så jag vill ha en vit jul på fler sätt!

Här kan man skriva på för en Vit Jul. En kampanj värd att spridas tycker jag. Vad tycker förresten du? Berätta gärna!

4 tankar om “Vi kommer ha en vit jul

 1. Hej Anna!
  Jätte bra skrivet.
  Det är faktiskt så att jag visste/vet/accepterar inget annat än att ha en vit jul.
  Vi är uppvuxna med julmust/cola/mjölk eller vatten på jul. Glöggen var blossas som man kan köpa på affären.
  Och de var faktiskt inte för så länge sen som jag fick höra att det är jätte många som dricker alkohol på julafton. Förstår inte vitsen med nubbe grogg öl vin osv på julafton.

  Julen är barnens dag. Och det är ju en dag som ska vara för dem. Visserligen även gemenskapen. Men jag har nog omedvetet alltid gjort det valet att inte ha alkohol med för jag vet inget annat.

  Önskar dig och barnen en jättefin jul förhoppningsvis en helt vit sådan så det blir lek i snön 🙂

  • Hej Helen! Tack! Det låter sunt och fint och bra tycker jag. Tack att du delar med dig. Och god jul! Snön tycks lite långt bort, men den kommer säkert förr eller senare, kanske till sportlovet om inte annat 🙂

 2. Tack Anna för ännu ett läsvärt inlägg. Du lyckas alltid beröra mej med dina inlägg, på ett eller annat sätt – du har verkligen hittat rätt när det gäller ditt yrke, du skriver fantastiskt bra!

  Jag fastnade särskilt vid meningen ”Små barn gillar rutiner, upprepning, när allt är som vanligt. Att trygga personer plötsligt beter sig, låter och luktar annorlunda kan skapa oro och förvirring.”

  Kan än idag minnas den där obehagliga känslan som spred sej i hela kroppen när både pappa och mamma var påverkade. Då fanns ju ingen som vi barn kunde luta oss mot. Min mamma drack inte alls på samma sätt som pappa men ibland hände det att även hon drack (för mycket) och jag avskydde det. Jag föraktar och mår illa när jag ser vuxna som är fulla, fortfarande idag när jag själv är vuxen. Det ger mej sån avsmak även om jag inte är nykterist på något sätt, tvärtom tycker jag både att det är gott och kan vara avslappnande att dricka ett glas vin nån gång ibland. Men något jag aldrig kommer att göra är att låta mina barn se mej full. Aldrig nånsin.

  Så yes, det blir en vit jul här med! Men förmodligen ingen snö 😉

  • Tack Emma, det värmer.
   Och jag förstår hur du menar. Det blir väldigt ensamt, oroligt och förvirrat.
   Hoppas ni får en skön jul! Du behöver inte vara avis på vädret här i alla fall, det är bara regnigt mildväder. Men kallare än vad ni har på NZ lär det väl vara i alla fall..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s