Mer babbla barnen till sömns

Är lite för trött för att komma på några nya eminenta tips för längre sovmorgnar inför denna helg, så påminner om förra veckans gamla skåpmat. Här kan ni ta del av de tipsen!

Där nämnde jag förresten lite kort det här med dinosaurier och hur ungar (och jag själv med förresten) kan snöa in totalt på dessa uråldriga bestar. Så här är några barnbokstips för den som vill ha lite mer koll och lättare kunna babbla ungarna till sömns. En balansgång det där, för dinosaurietemat kan ju även slå över och ge mindre sömn och mer mardrömmar…

De här har vi hemma just nu. Den till vänster är ett bibliotekslån, de andra ganska nya.

dinosaurier 1 (800x514)

Varning för köttgänget av Sarah Sheppard, Bonnier Carlsen, 2009.

Bara titeln gör den här till en favorit. Den är verkligen både pedagogisk och rolig, med skojiga bilder. Bokens upplägg gör att den passar utmärkt att läsa högt även av föräldrar som är totalt ointresserade av dinosaurier. Här får en träffa de sju familjer som ingick i köttgänget; familjen Tagg, familjen Äggtjuv, familjen Horn, familjen Fågelhärmare, familjen Tjuv, familjen Tyrann och familjen Kött såklart.

dinosaurier 2 (800x514)

Ur VARNING FÖR KÖTTGÄNGET

Lätta fakta om dinosaurier av Stephanie Turnbull, Berghs, 2005.

Ett bibliotekslån och ett ganska lyckat sådant. Som titeln avslöjar en mycket lättläst bok med konkreta fakta. Det enda som är krångligt att läsa högt är dinosauriernas namn, annars är det här en bok som funkar att läsa både sent på kvällen och innan gryningen, för att söva barn när en själv är nästan sovande. Men försök häva ur dig ”Velociraptor” eller ”Deinocheirus” med grötig, nyvaken stämma.

dinosaurier 3 (800x505)

Ur LÄTTA FAKTA OM DINOSAURIER

Vilket djur liknar mig? av Nicola Davies och Marc Boutavant, Alfabeta, 2012.

Den här boken handlar inte om dinosaurier, men jag tar med den för den som fick för mycket av dem och behöver lite andra djur för att kunna sova. Pedagogiskt upplägg om olika typer av djur; däggdjur, fiskar, kräldjur, fåglar och groddjur. ”Alla djur är olika – med de har också en del gemensamt”. Lite festligt är det ju för barnet att upptäcka att hen själv är släkt med en elefant och en bäver. Kul med flikar att leta efter rätt djur under, och när barnet har hittat rätt, följer en beskrivning på nästa sida.

dinosaurier vem är lik mig  (800x557)

Ur VILKET DJUR LIKNAR MIG?

One thought on “Mer babbla barnen till sömns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s