Fertila kvinnor bör inte äta för mycket odlad lax

Att äta mycket fisk och framförallt fet fisk, har många fördelar, och för den som även har ansvar för en bebis i magen, kan det vara bra att tänka lite extra på att äta fisk regelbundet. Men lagom är bäst. Norska livsmedelsverket går nu ut med rekommendationen att gravida kvinnor och kvinnor i fertil ålder inte bör äta odlad lax från Norge mer än två gånger i veckan, rapporterar DN idag. Laxen innehåller visserligen många bra grejer för både mamma och barn, men även miljögifter som kan vara skadliga i för stora mängder. Svenska Livsmedelsverket tänker däremot behålla sina rekommendationer att det är fritt fram att äta obegränsat med lax. Argumentet som ges i artikeln i DN är att vi i Sverige generellt inte äter lika mycket fisk som i Norge, så om svenska Livsmedelsverket skulle rekommendera att begränsa intaget skulle det finnas en risk att svenskarna började äta alldeles för lite lax. Knas, tycker jag. Det är väl bara att rekommendera att alla bör äta lax 1-2 gånger i veckan, men inte mer än så. Folk kan väl tänka själva. Det är väl som med det mesta en äter, att det har fördelar, men också nackdelar. Det mesta kan ju vara skadligt vid för stor konsumtion. Hur som helst, om jag var gravid, skulle jag lyssna på Norge, som ju faktiskt är det land fisken kommer ifrån, och fortsätta äta lagom mycket lax. Här är DN:s artikel i sin helhet.

lax (800x571)

Ugnsbakad lax med parmesan och hackade nötter och mandlar. Mmm! Men lagom är bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s