Helgtips för morgonpigga(trötta!)

DSC_0018 (800x510)

Jag lovar! Jag ÄR död!

Strax är det helg! Inte för att någon lär ha missat det, men det kan ändå vara en grej värd att jubla högt över. Även om jag egentligen tycker att man ska älska alla dagar och försöka ha ett liv som inte bara innebär att se fram emot veckans avslutning. Och för egen del jobbar jag ju både dag och kväll och vardag och helg, lite som det faller sig. Fast jag strävar efter en mer ordnad tillvaro, vilket helt klart underlättas av att båda barnen nu går i förskolan. Hur som helst, helg och mer tid ihop med ungarna. Härligt. Men. Den där tiden tillsammans tenderar ju att ibland inträffa när en inte känner sig sådär jättepepp på att hitta på aktiviteter ihop. Typ runt 5-snåret på morgonen. Så här kommer tre tips på saker att göra tillsammans när en egentligen inte vill göra annat än att sova. Kravet när jag valde aktiviteter var att de ska kunna göras sängliggande, med endast halvt öppna ögon och med (om än en pytteliten) chans att vildbattingarna somnar om och sover tills du förmår masa dig ur sängen utan att se ut som en döing resten av dagen.

1. Läsa saga. Läs med fördel med din allra segaste och mest monotona stämma (gör sig ganska naturligt kl 5 på morgonen). Lästips: Godnatt fnatt (med söta och lustiga små rim på temat SOVA). Författare och illustratör är Jesper Waldersten. Boken uppges vara tryckt på natten 2003.

DSC_0156 (800x531)

DSC_0162 (800x555)

2. Ge massage. Avstressande och lugnande och mysigt. Jag hittade en pdf-länk från en skola i Skellefteå med fyra massagesagor/ramsor. Berätta saga och massera samtidigt!

DSC_0166 (800x526)

Här är två av sagorna.

3. Lek död-leken. Gillar ditt barn dinosaurier? Lägg barnet bredvid dig och berätta lite om dinosaurierna och konstarera att de ju är utdöda sedan länge och sen kan ni leka döda dinosaurier. Förhoppningsvis somnar ni, om du pratar riktigt, riktigt långsamt. Är det pirater som är i ropet, kan du göra samma sak på pirat-temat. Eller är barnet inne i en väldigt tävlingsinriktad period – då kanske ni kan tävla i vem som kan ligga mest stilla allra längst?

Det var dagens mest långsamma aktivitets-tips. Slumra gott!

Ytterligare ett tips är att barnsäkra sovrummet till tusen och låsa in er och sen själv slumra med bara ett halvt öga på glänt, medan de små far runt och leker vilda leken.

One thought on “Helgtips för morgonpigga(trötta!)

  1. Pingback: Mer babbla barnen till sömns | Ms Octopussy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s