Brukar ni äta frysta bär – koka dem först

En snabb varning inför frukosten i morgon.

Smittskyddsinstitutet rapporterar ett ökat antal fall av hepatit A senaste tiden i Sverige. I Danmark pågår ett utbrott där smittkällan misstänks vara frysta bär. Även i Norge och Finland har fler personer än vanligt blivit sjuka. De nordiska länderna samarbetar nu för att hitta smittkällan. Under tiden rekommenderar Livsmedelverket att frysta bär ska kokas.

Jag och mina barn äter frysta bär rätt ofta, särskilt så här års när förrådet (som en i bästa fall hade) från sommaren är slut. Det känns ju nyttigt och sunt och fritt från socker. Det är ytterst sällan jag kokar dem, de tinar ju fort ändå och mitt stora barn gillar när de är lite småfrysta, att det blir som glass. Det är såklart lätt att få panik av larm som det här. Men små barn ska sällan bli svårt sjuka i hepatit A. Det kanske kan vara lite lugnande.

Jag läste på när vi skulle till Indien. Själv är jag vaccinerad sedan tidigare, men jag funderade på att vaccinera lilla barnet. Men eftersom jag både skulle vara noga med vad hon åt (tänkte jag i alla fall innan resan) och små barn sällan blir sjuka, så fick hon inget vaccin. Små barn kan däremot föra smitta vidare.

1177 skriver ”Barn som får hepatit A blir sällan svårt sjuka, men ett skäl att ändå låta vaccinera små barn är att de annars lätt kan föra smittan vidare när de kommer hem. Barn i bekantskapskretsen eller i förskolan kan smittas, och då riskerar de i sin tur att smitta vuxna.”

frysta bär (800x541)

Lite hepatit i frukostyoghurten?

One thought on “Brukar ni äta frysta bär – koka dem först

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s