Nu är det inte så svårt med avhållsamhet

Avhållsamhet från konstant uppkoppling och fipplande med mobilen etc. För någon vecka sen testade jag ju hur det skulle vara att hålla söndagarna fria från mobil, dator mm, för att ge mer plats åt närvaro med barnen, lugn och tid för reflektion. Det gick inte fullt så bra som jag tänkt. Nu däremot, nu går det bra. Väldigt bra. Ofrivilligt bra. För här hoppar både el och internet av och på mycket oberäkneligt. Dessutom lämnade jag, efter stor vånda, smartphonen hemma. Det var fysiskt (och p i n s a m t) plågsamt. Men precis som med kaffet, som jag också hade separationsångest från, gick det befriande enkelt!

Den här resan är en välbehövlig paus på många sätt. Och efter två veckor av andra vanor, så kanske det går att återkomma till vardagen på ett mer balanserat vis. Uppkopplingen och kaffet har varit livsuppehållande för mig senaste året när jag har jobbat på nätterna, tagit hand om barn på dagarna och donat med annat där emellan. Jag har rört mig mellan lägenheten, förskolan och mataffären. Andra utsvävningar och socialt liv har på sin höjd bestått av en resa med grannen till Willys. Jag är egentligen en ganska social person och avskydde att bo vid vägs ände ute på landet när jag växte upp. Jag älskar natur, men också doften av sandig asfalt, regnvåt asfalt (inte snömoddig asfalt) och att på nätterna se hur det allteftersom släcks i hundratals av de närmaste grannarnas fönster.  Det är alltså inte en underdrift att mobilen, datorn mm har varit livsuppehållande. Och jobba hade jag för övrigt inte kunnat göra alls utan uppkoppling. Men det som är tänkt som en tillfällig lösning under en begränsad period, blir lätt en vana. Och fipplandet med mobilen har på alla sätt nått en överdrift.

För att bryta en riktigt ingrodd och ingeggad vana tror jag på tydliga brytpunkter, avslut och nystart och envishet. Symboliska brytpunkter eller som nu en rent fysisk. Det senare kan jag tycka är lättare, eftersom avståndet gör sitt. Men symboliska brytpunkter, som en liten ceremoni för sig själv, kanske köpa en ny tekopp och gott te om det är kaffet en ska dra ner på, funkar också. Eller åka långt från kaffebryggaren. Helt klart effektivt.

Ja, det var bara lite reflektioner nu efter flera dagars internettorka här. Ska försöka få upp några bilder senare, om bebis tar en tupplur. Nu härjar vilda bebin runt lite för mycket.

solnedg (531x800)

Ursäkta terroriseringen med solnedgångar, men finns det någon bättre symbol för full närvaro och noll uppkoppling?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s