Varva ner med godnattsaga (som matchar årstiden?)

varva ner

Nattningen. En lugn stund. Då varvar vi ner. Slappnar av. Jo.

Kvällens godnattsaga blev hur som helst Mamma Mu och Kråkans jul. Det här med att läsa julsagor efter jul, hur ställer ni er till det? När jag var liten var det ganska förbjudet att läsa om vinter och tomtar under sommaren. De böckerna fick lugnt stå och samla damm fram till advent eller så. Och trots att jag inte alls kunde förstå det där då, har jag ändå fallit in i att neka sagor som inte riktigt matchar årstiden. Tills nu. Ikväll klev jag ut ur min lilla trånga box. Gick bananas. Blev vild och galen.

Varför inte läsa om julen i januari eller mitt i sommaren? För att det är elva månader till jul och en börjar längta så att det blir alldeles olidligt att vänta så länge? För att julen är så hemsk att en inte vill behöva tänka på den nu när vi just avklarat den? Nej. Med det resonemanget går det ju inte att läsa om, säg glädje, när en är ledsen, eller Afrikas djungler när en sitter på ett storstadskafé. Och halva poängen är, enligt mig, att läsa och drömma, fly bort, utforska andra verkligheter.

Men kanske är den här begränsningen bara något som förekommit hos mig. Lite som att jag gärna matchar min kaffekopp med känslan för dagen och ännu hellre med utstyrseln för dagen. (Ett fullt normalt beteende det med, eller?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s